Hvad Står EDB For? Kend Din Mors Udtryk For IT

24/09/2020 08:48
Billede: Jumpstory

EDB står for elektronisk databehandling. Udtrykket EDB er i dag blevet erstattet af IT - informationsteknologi. Udtrykket dukkede op i slutningen af 1950'erne og dækker over en automatiseret indsamling og præsentation af data, der som begrebet indikerer, skete elektronisk.

Begrebet blev af mange stadig brugt helt op til årtusindskiftet, men i takt med den digitale udvikling, døde begrebet stille og roligt ud, da elektronisk databehandling ikke længere var noget særskilt, da al databehandling efterhånden er blevet digital - altså elektronisk.

EDB - Den digitale tids fødsel

Selvom EDB i dag er blevet erstattet af IT i langt de fleste tilfælde, så er det dog ikke helt det samme. Oprindeligt kunne man få hardware/maskiner, der udelukkende kun kunne behandle en bestemt form for data elektronisk. 

Udviklingen har sidenhen medført, at du kan bruge en computer til en lang række af forskellige former for databehandling. Computeren er derfor meget mere fleksibel, end de første EDB-maskiner var.

Brugen af EDB vedblev på uddannelsesinstitutioner og andre organisationer til op i de første år af dette årtusinde, hvorved begrebet stille og roligt blev forældet i takt med udviklingen. Skolerne havde den gang også specifikke EDB-lokaler, hvor de første modeller af PC'ere stod.

At begrebet EDB stille og roligt er på vej i retning af en stille død, ses blandt andet ved, at Ældre Sagen er begyndt at udfase ordet til fordel for IT i deres mange tilbud til de ældre borgere i Danmark.

Det har endda flere gange været oppe og vende, om EDB skal forblive i den danske retskrivningsordbog. Indtil videre er det dog blevet ved snakken, så EDB er stadig at finde i retskrivningsordbogen anno 2020.

Vi takker for støtten

Til sidst siger vi tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et gigantisk udvalg af elektronik, heribliandt kabler, gadgets og sjove enheder som fx en metaldetektor til den nysgerrige hobbyperson.

Flere indlæg

Hvem opfandt computeren?

30/10/2020 12:46
Billede: Nao Triponez, Pexels

De første ting, man kan betegne som en computer, var faktisk regnemaskiner. Deraf kommer navnet “computer” også, da det betyder at beregne noget matematisk. Ordet begyndte allerede at blive brugt i…

Hvad er IT på brugerniveau?

09/10/2020 12:19
Billede: Jumpstory

IT på brugerniveau er en betegnelse for, hvor god du er til at anvende et bestemt program eller et stykke software på en computer. Brugerniveau er her det laveste - eller næstlaveste niveau på skal…

Hvad er EDB-stik?

06/10/2020 09:14
Billede: Jumpstory

Selvom EDB efterhånden kun bruges af de ældre generationer, så hænger EDB-stikket stadig ved. Men hvad er EDB-stik? 

Et EDB-stik har i modsætning til et normalt strømstik to skrå ben o…

Hvad står IT for?

25/09/2020 09:58
Billede: Jumpstory

IT er en forkortelse for ordet informationsteknologi. Informationsteknologi dækker bredt over en lang række ting. IT bruges blandt andet til at betegne udstyr (hardware), programmer (software) og g…

Hvor hurtigt internet har jeg brug for?

24/09/2020 12:14
Billede: Jumpstory

Det kan nærmest være guld værd, når du rammer en internethastighed, der er dækkende for, hvad du skal bruge. En hurtig internethastighed giver dig nemlig mulighed for at gøre flere ting online, ude…

Hvor hurtigt internet til Netflix?

24/09/2020 11:29
Billede: Jumpstory

Streamingen skal bare køre, uden du skal vente på, at filmen eller tv-serien loader, når du skal se Netflix. Det er derfor vigtigt, at du har en internethastighed, der er hurtig nok til, at du kan …