Hvem Opfandt Elbiler? Og Nej, Det Var Ikke Tesla

09/10/2020 09:35
Billede: Jumpstory

Elbilerne er næsten lige så gamle som de benzindrevne biler. Selvom de første elbiler var på gaden allerede i 1890'erne, så blev de udkonkureret af benzinbilerne. 

Det vides ikke, hvem der opfandt den eller de første elbiler. Men franske Gustave Trouvé kunne helt tilbage i 1881 vise et køretøj, der kunne køre på batteri. Med et blystyrebatteri kunne det trehjulede fartøj køre op til 12 km/t.

Elbilen blev genoplevet i 1980'erne

Selvom den første elbil faktisk kom til Danmark allerede i 1901, så blev elbilerne hurtigt sat til vægs af de benzindrevne biler i begyndelsen af det 20. århundrede. Det var især biler som Ford T. Det helt store skud ud på sidelinjen fik elbilerne, da Cadillac opfandt selvstarteren, der helt fjernede elbilernes fordel - nemlig at de var nemme at starte.

Elbiler og eldrevne faretøjer har gennem årene haft enkelte små opblomstringer, men det blev aldrig ved det store, da elbilerne aldrig overvandt udfordringerne i forhold til hastighed og rækkevidde. 

Den danske elbil, Hope Whisper, var på mange måder med til for alvor at genføde elbilen, da den blev præsenteret i 1983. Introduktionen blev dog langt fra et hit, da bilen gik i stykker under præsentationen. Der endte med at blive produceret 14 og indregistreret blot fire Hope Whisper-biler i Danmark.

Danmark var fødested for flere eldrevne biler efterfølgende, men de blev bare aldrig et hit, hvorved investorerne gang på gang tabte penge. Lav hastighed og dårlig rækkevidde var gentagende problemer her.

Tesla var i 2008 de første, der for alvor fik børstet det negative image, som elbilerne havde, af sig, da de med Tesla Roadster leverede en bil, der gik fra nul til 100 på fire sekunder, samt havde en opfart over 200 km/t.

Elbilerne kæmper dog stadig med disse udfordringer ved indgangen til 2021.

Tak til avXperten

Vi siger til sidst tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop finder du alverdens elektronik, heriblandt smarte headphones med bluetooth, segboards eller måske en walkie talkie pakke til ungerne.

Flere indlæg

Er elbiler billigere?

12/10/2020 13:06
Billede: Pixabay

Nej, elbiler er ikke billigere. Typisk er elbiler dyrere end de tilsvarende benzinudgaver af samme biler. Elbilerne kan meget nemt være omkring 20 til 35 procent dyrere end de tilsvarende benzinudg…

Hvem opfandt internettet?

06/10/2020 12:15
Billede: Pixabay

Robert Kahn og Vinton Cerf er de to, der har æret af at være dem, der har opfundet internettet, som vi kender det i dag.

Vinton Cerf er manden bag protokolsystemet TCP/IP, der gjorde det m…

Er elbiler klimavenlige?

01/10/2020 12:50
Billede: Mike

Det kan være svært helt at finde ud af, om elbiler i det hele taget er mere klimavenlige eller ej. Mediebilledet er nemlig fyldt med modsætninger, hvor den ene lejr fortæller om elbilen som vores k…

Er elbiler fremtiden? Få svaret her

28/09/2020 11:27
Billede: Pixabay

Ja, man kan sagtens argumentere for, at elbiler er fremtiden, når det gælder transportmidler. Der er dog noget vej endnu til, at elbilerne indfrier det ønske.

Elbilerne kan meget vel være f…

Er elbiler CO2 neutrale?

28/09/2020 09:25
Billede: Pixabay

Nej, elbiler er ikke CO2 neutrale - heller ikke selvom mange tror det. Selvom elbiler ikke har noget udstødningsrør, så udleder de alligevel drivhusgasser / CO2. 

Der er variationer i …

Hvorfor er elbiler så dyre? Her er årsagerne

24/09/2020 11:21
Billede: Jumpstory

Mange danskere har for længst købt ind på tankegangen med elbiler, men mange afholder sig alligevel fra at købe en elbil, når bilen skal skiftes ud. Det er der flere årsager til - og prisen er en a…