Er Elbiler Klimavenlige?

01/10/2020 12:50
Billede: Mike

Det kan være svært helt at finde ud af, om elbiler i det hele taget er mere klimavenlige eller ej. Mediebilledet er nemlig fyldt med modsætninger, hvor den ene lejr fortæller om elbilen som vores klimas frelser, imens den anden lejr fortæller historier om massiv forurening under produktionen af batteriet. 

Er elbiler klimavenlige? Tager man udgangspunkt i en bils samlede forurening under levetiden, så er elbiler mere klimavenlige. Dog forurener elbiler mere under produktionen, hvor især batteriet forurener. Jo mere klimavenlig vores strøm bliver, jo mere bliver elbilerne det også. 

En elbil bliver altså mere og mere klimavenlig i løbet af dens levetid. Det samme vil gøre sig gældende i takt med, at vores strøm i større og større grad kommer fra ikke-fossile brændstoffer, heriblandt fra vindmøller. 

En elbil vil altså ikke fungere optimalt set ud fra et klimaperspektiv, hvis ikke den bliver fodret med klimavenlig strøm. Ud fra dette synspunkt har vi stadig langt igen, før vi kan kalde vores transport decideret klimavenlig.

Herudover kommer det faktum også, at cirka ? af Co2-udledningen fra bilens produktion stammer fra selve batteriet. Også her er der plads til forbedringer. Der er altså ingen tvivl om, at elbilen er fremtiden, når det kommer til klimavenlighed, men den er som produkt stadig ikke modnet helt nok til at have udløst sit fulde potentiale.

Vi siger mange tak til Classic Room, der har støttet artiklen økonomisk.

Flere indlæg

Er elbiler billigere?

12/10/2020 13:06
Billede: Pixabay

Nej, elbiler er ikke billigere. Typisk er elbiler dyrere end de tilsvarende benzinudgaver af samme biler. Elbilerne kan meget nemt være omkring 20 til 35 procent dyrere end de tilsvarende benzinudg…

Hvem opfandt elbiler? Og nej, det var ikke Tesla

09/10/2020 09:35
Billede: Jumpstory

Elbilerne er næsten lige så gamle som de benzindrevne biler. Selvom de første elbiler var på gaden allerede i 1890'erne, så blev de udkonkureret af benzinbilerne. 

Det vides ikke, hvem…

Hvem opfandt internettet?

06/10/2020 12:15
Billede: Pixabay

Robert Kahn og Vinton Cerf er de to, der har æret af at være dem, der har opfundet internettet, som vi kender det i dag.

Vinton Cerf er manden bag protokolsystemet TCP/IP, der gjorde det m…

Er elbiler fremtiden? Få svaret her

28/09/2020 11:27
Billede: Pixabay

Ja, man kan sagtens argumentere for, at elbiler er fremtiden, når det gælder transportmidler. Der er dog noget vej endnu til, at elbilerne indfrier det ønske.

Elbilerne kan meget vel være f…

Er elbiler CO2 neutrale?

28/09/2020 09:25
Billede: Pixabay

Nej, elbiler er ikke CO2 neutrale - heller ikke selvom mange tror det. Selvom elbiler ikke har noget udstødningsrør, så udleder de alligevel drivhusgasser / CO2. 

Der er variationer i …

Hvorfor er elbiler så dyre? Her er årsagerne

24/09/2020 11:21
Billede: Jumpstory

Mange danskere har for længst købt ind på tankegangen med elbiler, men mange afholder sig alligevel fra at købe en elbil, når bilen skal skiftes ud. Det er der flere årsager til - og prisen er en a…