Er Elbiler CO2 Neutrale?

28/09/2020 09:25
Billede: Pixabay

Nej, elbiler er ikke CO2 neutrale - heller ikke selvom mange tror det. Selvom elbiler ikke har noget udstødningsrør, så udleder de alligevel drivhusgasser / CO2. 

Der er variationer i produktionen, der gør, at alle elbiler ikke udleder samme mængde CO2 i selve fremstillingen. Selve fremstillingsprocessen er stort set identisk for elbiler og benzin/diesel-biler i forhold til, hvor stort et CO2-aftryk de har.

Elproduktionen skal gøre elbiler CO2-neutrale

Der hvor elbilerne kan blive CO2-neutrale over en længere periode, er, hvis den danske el-produktion bliver lagt helt over på grøn energi. Der er vi dog ikke endnu. I 2019 var den danske el-produktion fordelt således:

  • 45% vind
  • 18% fossile brændsler
  • 13% biobrændsler 
  • 11% vand
  • 5% atomkraft
  • 4% affald
  • 4% sol

Skal elbiler kunne køre i retning af at blive CO2-neutrale, så kræver det, at den danske el-produktion udelukkende består af grønne energiformer. Dermed skal både biobrændsler, fossile brændsler og affald fjernes af ligningen. I 2019 dækkede de tre over 35% af den danske el-produktion.

Netop kravet til øgede investeringer i grøn energi er påkrævet, hvis antallet af el-biler skal vokse i fremtiden. En omlægning af biler fra brændsel til el vil nemlig medføre en markant forøgelse af forbruget af el i Danmark.

Omlægges energiproduktionen så kan elbiler nå et meget mere markant forspring i forhold til benzin- og dieselbilerne, da den har samme CO2-udledning i produktionen, hvorefter den i teorien næsten kan være CO2-neutral, hvis al strømmen dertil produceres via grøn energi.

Tyske forskere har tidligere bevist, at elbiler har et større CO2-aftryk end dieselbiler, hvis man medregner produktionen af bilerne og udslippet deraf. Medregnes dette, så står elbilerne med et op til 28% større CO2-aftryk end dieselbilerne.

Tak for støtten

Vi takker til sidst avXperten for deres støtte her til indlægget. Find et kæmpe udvalg af smart elektronik eller måske en ny computer stol på avXpertens omfattende webshop.

Flere indlæg

Hvor kan jeg lade min elbil?

24/03/2022 11:26
Billede: Pixabay, geralt

Det er vist ikke til at tage fejl af, at elbilen er kommet for at blive og den har fået en kæmpe popularitet, som hele tiden er med stigende kurve. Selvfølgelig skal udbud og efterspørgsel passer o…

Hvor kan man lade elbil?

24/03/2022 09:02
Billede: Pixabay, paulbr75

Elbiler er en biltype, der er meget stigende i sin popularitet. Heldigvis så ladestationer og muligheder for at lade elbilen op også steget. Der dukker hele tiden flere og flere op og der er også i…

Hvorfor elbil

29/05/2021 20:36
Billede: Gareth Willey/Pexels

E-bil for miljøet skyld

Der er mange grunde til at skifte den gamle benzin- eller dieselbil ud med en E-model. Den vigtigste er bidraget til bedre luftkvalitet. 

<…

Hvad koster en Tesla elbil?

23/04/2021 16:51
Billede: Pixabay, Blomst

En Tesla har lidt forskellige priser på grund af de forskellige modeller, der findes, og afhængigt af hvor meget eller hvor lidt udstyr, du gerne vil have i den. I det følgende får du nogle priser …

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

04/03/2021 19:52
Billede: Pixabay

Mange tror at det tager meget lang tid at oplade en bil, fordi der er tale om et meget stort batteri. Sådan er det faktisk ikke, en elbil bliver nemlig ladet med meget stor kraft, der på ingen måde…

Hvad koster det at lade sin elbil op?

04/03/2021 11:35
Billede: Pixabay

Der er flere og flere, der går og overvejer at investere i en elbil, hvilket ikke er så mærkeligt endda. De er ubetinget bedre for miljøet, de er flotte, de kører godt og så er de billige i drift. …