Er Elbiler CO2 Neutrale?

28/09/2020 09:25
Billede: Pixabay

Nej, elbiler er ikke CO2 neutrale - heller ikke selvom mange tror det. Selvom elbiler ikke har noget udstødningsrør, så udleder de alligevel drivhusgasser / CO2. 

Der er variationer i produktionen, der gør, at alle elbiler ikke udleder samme mængde CO2 i selve fremstillingen. Selve fremstillingsprocessen er stort set identisk for elbiler og benzin/diesel-biler i forhold til, hvor stort et CO2-aftryk de har.

Elproduktionen skal gøre elbiler CO2-neutrale

Der hvor elbilerne kan blive CO2-neutrale over en længere periode, er, hvis den danske el-produktion bliver lagt helt over på grøn energi. Der er vi dog ikke endnu. I 2019 var den danske el-produktion fordelt således:

  • 45% vind
  • 18% fossile brændsler
  • 13% biobrændsler 
  • 11% vand
  • 5% atomkraft
  • 4% affald
  • 4% sol

Skal elbiler kunne køre i retning af at blive CO2-neutrale, så kræver det, at den danske el-produktion udelukkende består af grønne energiformer. Dermed skal både biobrændsler, fossile brændsler og affald fjernes af ligningen. I 2019 dækkede de tre over 35% af den danske el-produktion.

Netop kravet til øgede investeringer i grøn energi er påkrævet, hvis antallet af el-biler skal vokse i fremtiden. En omlægning af biler fra brændsel til el vil nemlig medføre en markant forøgelse af forbruget af el i Danmark.

Omlægges energiproduktionen så kan elbiler nå et meget mere markant forspring i forhold til benzin- og dieselbilerne, da den har samme CO2-udledning i produktionen, hvorefter den i teorien næsten kan være CO2-neutral, hvis al strømmen dertil produceres via grøn energi.

Tyske forskere har tidligere bevist, at elbiler har et større CO2-aftryk end dieselbiler, hvis man medregner produktionen af bilerne og udslippet deraf. Medregnes dette, så står elbilerne med et op til 28% større CO2-aftryk end dieselbilerne.

Tak for støtten

Vi takker til sidst avXperten for deres støtte her til indlægget. Find et kæmpe udvalg af smart elektronik eller måske en ny computer stol på avXpertens omfattende webshop.

Flere indlæg

Er elbiler billigere?

12/10/2020 13:06
Billede: Pixabay

Nej, elbiler er ikke billigere. Typisk er elbiler dyrere end de tilsvarende benzinudgaver af samme biler. Elbilerne kan meget nemt være omkring 20 til 35 procent dyrere end de tilsvarende benzinudg…

Hvem opfandt elbiler? Og nej, det var ikke Tesla

09/10/2020 09:35
Billede: Jumpstory

Elbilerne er næsten lige så gamle som de benzindrevne biler. Selvom de første elbiler var på gaden allerede i 1890'erne, så blev de udkonkureret af benzinbilerne. 

Det vides ikke, hvem…

Hvem opfandt internettet?

06/10/2020 12:15
Billede: Pixabay

Robert Kahn og Vinton Cerf er de to, der har æret af at være dem, der har opfundet internettet, som vi kender det i dag.

Vinton Cerf er manden bag protokolsystemet TCP/IP, der gjorde det m…

Er elbiler klimavenlige?

01/10/2020 12:50
Billede: Mike

Det kan være svært helt at finde ud af, om elbiler i det hele taget er mere klimavenlige eller ej. Mediebilledet er nemlig fyldt med modsætninger, hvor den ene lejr fortæller om elbilen som vores k…

Er elbiler fremtiden? Få svaret her

28/09/2020 11:27
Billede: Pixabay

Ja, man kan sagtens argumentere for, at elbiler er fremtiden, når det gælder transportmidler. Der er dog noget vej endnu til, at elbilerne indfrier det ønske.

Elbilerne kan meget vel være f…

Hvorfor er elbiler så dyre? Her er årsagerne

24/09/2020 11:21
Billede: Jumpstory

Mange danskere har for længst købt ind på tankegangen med elbiler, men mange afholder sig alligevel fra at købe en elbil, når bilen skal skiftes ud. Det er der flere årsager til - og prisen er en a…